Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép George Walton Lucas, Jr 1944. május 14.született a kaliforniai Modestóban, ami a San Joaquin völgy északi végén gyorsan fejlődő farmközpontnak számított akkoriban. Gyermekkorában az udvarban cirkuszi mutatványokat, karneválokat rendezett, a közeli parkban pedig házilag barkácsolt, lábhajtású járgányaival versenyzett.
Apjának írószerboltja volt. George gyakran segített neki kicsomagolni és a polcokon elrendezni az árut. Három lánytestvére volt, kettő idősebb nála, egy fiatalabb. Anyja sokat betegeskedett, ezért George-ról rendszerint nővérei és a házvezetőnő gondoskodott. Megszállottan imádta az autókat, tizenhatodik születésnapját is megszállottan várta, meg is szerezte a jogosítványt. Első saját kocsija egy aprócska Fiat volt.Később egy Renault-szervizben is kisegített, ahol munkaidő után bent maradhatott bütykölni az autókon. Cross- és gyorsasági versenyeken is indult. Aztán néhány nappal a középiskolai záróvizsgája előtt csaknem halálos balesetet szenvedett. Súlyos tüdősérülése következtében ébred rá, hogy az élet nem tart örökké, és az embernek ki kell használnia azt a kis időt, amely megadatik.
A Modestói Főiskolára iratkozott be, mely kétéves képzést adott. Annak idején a gimnázium halálra untatta, és ez jegyein is megmutatkozott, ennek ellenére élénk érdeklődést mutatott a pszichológia és az antropológia iránt, valamint az írástechnikai órákat is vett. Jegyei javultak. A második év végén már könnyedén felvételt nyert a San Franciscó-i Állami Egyetem angol szakára, írói pályára készült. Egy gyermekkori barátja csalta el az Dél-Kaliforniai Egyetem felvételijére, ahol legnagyobb meglepetésére megfelelt. Ezért aztán 1964-ben Los Angelesbe költözött. Két barátjával közösen bérelt lakást. Ekkor ismerkedett meg Haskell Wexler operatőrrel, későbbi jó barátjával. Először az animációs szakra iratkozott be. Az oktatójától kapott feladatot kiválóan teljesítette, egy percnyi nyersanyagból igazi kísérleti művet készített.
Vizsgái után vágóként, világosítóként és segédoperatőrként vállalt munkát. Tanársegédi állást kapott a főiskola operatőri szakán, ahol tanfolyamot szervezett. Szabadidejében elkezdett dolgozni egy új ötletén, melynek a THX 1138:4EB címet adta. Az osztálya egyik felével kezdett el rajta dolgozni.

Úgy döntött marad az USC-n és diplomát szerez. Megkezdte a THX vágását, és más filmeken is dolgozott mellette. Készített egy dokumentumfilmet egy lemezlovasról, és több rövidfilmet is. Végül munkáit benevezte a Nemzeti Diák-Filmfesztiválra, a THX a fődíjat nyerte el, az A Császár és a 67.6.18 egyaránt különdíjas lett.

1967 nyarán bekerült azon négy diák közé, akik lehetőséget kaptak, hogy egy-egy rövidfilmet készítsenek Carl Foreman producer számára a Mackenna aranya forgatásáról. Ősszel elnyert egy ösztöndíjat, és gyakornokként bejutott a Warner Brothershez. Hajnali négytől hétig a THX forgatókönyvén dolgozott, aztán ment forgatni. A stábban szinte minden munkából kivette a részét. Volt kameraman, mikrofonos és művészeti vezető is. Állandóan magánál tartott egy kamerát és egy magnót, melyekkel Coppolát örökítette meg munka közben.
Egy gyűlésen ismerkedett meg John Kortyval, aki elmesélte neki, hogy havi 100 dollárért bérelt istállóépületben rendezett be egy stúdiót. Ennek hatására Európába utazott felszereléseket vásárolni. Korty segítségével rábukkantak San Franciscóban egy raktárra, mely később az American Zoetrope nevet kapta. Coppola lett az elnöke, Lucas az alelnöke. Coppola és Lucas barátai sorra léptek be az American Zoetrope-ba. Akkoriban George-ot a fotózás, az animáció és a vágás érdekelte. Ezek kombinációja adta új megszállottságát, az absztrakt filmek készítését. Úgy tervezte, avantgárd filmeket készít majd. 1980-ban kezdődött meg a Skywalker Ranchon az építkezés.
Házastársa Mellody Hobson .

 

 

Filmei:

American Graffiti
Csillagok háborúja IV: Egy új remény
Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág
Az elveszett frigyláda fosztogatói
Kétszer volt, hol nem volt
Csillagok háborúja VI: A jedi visszatér
Indiana Jones és a Végzet Temploma
Misima
Latino
Fantasztikus labirintus
Howard, a kacsa
EO kaptitány
Willow
Tucker: Az ember és az álma
Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag
Az ifjú Indiana Jones kalandjai-sorozat
Csillagok háborúja I: Baljós árnyak
Csillagok háborúja II: A klónok támadása
Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja
Indiana Jones és a kristálykoponya királysága
A klónok háborúja-animációs film
Star Wars-A klónok háborúja-sorozat