Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Párhuzamok

2010.06.19

JÉZUS KRISZTUS: A Baljós árnyakban (I.) Qui-Gonn Jinn jedi mester a feltűnően tehetséges jedi-jelölt Anakin anyját, Shmi Skywalkert kérdezi, ki volt a gyermek apja. Shmi válasza elég egyértelmű: "Nem volt apa! Kihordtam őt, megszültem, felneveltem. Nem tudom, hogyan fogant." A Bibliában egyébiránt Jób, Nehémiás és Ézsaiás könyveiben is felbukkan a "Jesuá shmi" mondat, ami azt jelenti: megmentő/megváltó a nevem.


DALAI LÁMA: A jedik galaxis szerte tehetséges gyermekeket keresnek, hogy a jedi rend tagjaként nevelkedjenek, majd ők maguk is jedi lovagokká váljanak. A buddhista hit egyik fontos eleme a reinkarnáció, azaz a lélekvándorlás. Az elhunyt lámák lelkét pedig gyermekekben újjászületve keresik a szerzetesek.


APRÓSZENTEK: Heródes, hatalmát féltve, az összes két éven aluli fiúcsecsemőt legyilkoltatta a Messiás szülőhelyén, Betlehemben. A Sith-ek bosszújában (III.) Darth Sidious megparancsolja az akkorra már Darth Vaderré lett Anakinnak, hogy a jedi templomban mindenkit gyilkoljon le, senkinek ne kegyelmezzem. Vader pedig a legifjabbakat sem kíméli.


A KEREKASZTAL LOVAGJAI: Egy kerek helyiségben ülésezik a Jedi Tanács, már csak az asztal hiányzik középről. A Baljós árnyakban (I.) a kis Anakint próba elé állítják: ki kell találnia, a többiek milyen tárgyakra gondolnak. Az egyik feladvány egy kehely, amit ha összeadunk a kerekasztallal, és a jedik fegyverével, a karddal, máris a Pendragon legenda elevenedik meg előttünk. Artúr király és a kerekasztal lovagjai, akik a Szent Grált - azaz egy kelyhet kerestek.


WAGNER NIBELUNG CIKLUSA: A Csillagok háborújának története rengeteg párhuzamot mutat Wagner Ringjével. A fiú legyőzi korábban hatalmas, de ereje vége felé járó (nagy)apját (Luke Vadert, Siegfried Wotant). A Hősnek ugyanúgy választania kell a szerelem és az örök élet / kárhozat között (Brünnhilde a szerelmet választja, az örök élet ellenében / Anakin is a szerelmet választja, még ha ezért el is kárhozik: jedi helyett sötét lovaggá lesz). Ráadásul Brünnhilde és Anakin életében még egy párhuzam felfedezhető: Brünnhilde a tűzben leli halálát, Anakin pedig egy tüzes bolygón esik a lávába, majdnem halálra ég, és így lesz belőle a jól ismert félig ember, félig gép: Darth Vader. A történet legvégén Luke Skywalker egy máglyán égeti el apját, ahogy a Wotan vezette istenek is, lánya, Brünnhilde máglyáján lelik halálukat.


WAGNER MOTÍVUMAI: A Csillagok háborúja főbb karaktereinek ugyanúgy megvannak az egyéni zenei témáik, mint Wagner szereplőinek a Nibelung ciklusban. Ráadásul Richard Wagner is dolgozott visszafelé. Előbb megírta a Lohengrint, majd néhány évtizedre rá apjának, Parsifalnak a történetét.


DELPHOI JÓSLATOK: Az első két epizódban sok jedi mester emleget egy próféciát, mi szerint egyszer majd eljön a kiválasztott, aki egyensúlyt teremt az erőben. Szinte valamennyien úgy gondolják, hogy a kiválasztott Anakin, aki majd legyőzi a gonosz sith lovagokat, ezért különös figyelmet fordítanak az ifjú fejlődésére. Az egyensúly végül is megteremtődik, amikor Anakin szinte minden jedit lekaszabol a Sith-ek bosszújában (III.). Mert az is egyensúly, ha az erőviszonyok egyenlítődnek ki. Csak nézőpont kérdése, és mint tudjuk, a delphoi jósda jövendölései is hasonlóan kétértelműek voltak.


COLOSSEUM: A Klónok támadásában (II.) a Geonosison foglyul ejtett Obi-Want, Anakint és Padmét egy tömött amfiteátrumban szörnyű vadállatok elé vetik. Az ókori Rómában kedvelt kivégzési mód volt, hogy a Colosseumban és más amfiteátrumokban vadak elé vetették a halálraítélteket.


HANNIBÁL: A Birodalom visszavág (V.) lépegetői a jeges Hoth bolygón intéznek támadást a lázadók ellen. A lépegetők a Róma ellen vonuló Hannibál seregének Alpokon átkelő elefántjai.


MESEVILÁG: A Jedi visszatérben (VI.) Leia hercegnő az Ewokok falujába kerülve olyan, mint Hófehérke a törpék között. A Sith-ek bosszújának (III.) végén a halott Padmét üvegkoporsóba temetik, mint a törpék Hófehérkét.


AMERIKAI ŰRKUTATÁS: A Csillagok háborújának (IV.) híres kantinjelenetében egy űrhajós a 70-es években a NASA-nál rendszeresített szkafanderben sétálgat. Még az amerikai zászló is ott figyel a vállán (talán maga Neil Armstrong).


MILLENNIUM FALCON: Azaz az Ezeréves sólyom - Han Solo űrhajója. Az amerikai hadseregben a legtöbb vadászrepülőgép valamely ragadozó madár nevét viseli. Az űrhajó formáját egy szendvics ihlette: az egyik makett-tervező beleharapott egy hamburgerbe, ebből lett a hajótest, egy kiguruló olajbogyóból a pilótafülke, a beleszúrt kis esernyőből meg a radar.


PÁRIZS-DAKAR RALI: A Baljós árnyak (I.) kocsiversenye is a sivatagban zajlik, a bennszülött buckalakók pedig vígan lövöldöznek a versenyzőkre. A Párizs-Dakar Ralikon több versenyzőt is a volán mögött ülve lőttek agyon bennszülött törzsek harcosai.


LED ZEPPELIN: A Baljós árnyakban (I.) Anakin vadászgépre száll. Gépén, R2-D2 mellett kis szimbólumokat láthatunk, amelyek megegyeznek a Led Zeppelin 4. albumának borítóján lévőkkel.


MERCEDES-BENZ: A Csillagok háborújában (IV.) Luke szobájában egy autó motorháztetője látszódik a háttérben, rajta a Mercedes-Benz jól ismert logójával.


SZÁMÍTÓGÉPES JÁTÉKOK: Lucas vállalkozásainak egyike a LucasArts, amely a Star Wars számítógépes játékokat is fejleszti. A Klónok támadásában (II.) Obi-Wan és Anakin betérnek egy bárba. A háttérben játékautomaták látszanak. Mit ad isten, pont azokat a LucasArts-játékokat gyűrik, amelyeket bármelyik boltban magunk is megvehetünk, és hazavihetünk a számítógépünkre.


LIAM NEESON: A színész a Baljós árnyakban (I.) Qui-Gon Jinn jedi mestert alakítja, és szerepe szerint a film végén meghal. A következő epizódban Yoda mester egyik ifjú tanítványát Liam-nak hívják.


A CSODAFEGYVER: A Klónok támadásában (II.) látjuk, ahogy a menekülő szeparatista vezetők egyike Dooku gróf kezébe nyomja a Halálcsillag terveit, hogy az biztonságba helyezze azt mesterénél. A Halálcsillagot ekkor még csodafegyverként említik. Akárcsak Hitler a várva várt atombombát.


FÉNYKARDOK: Sokan a Nothungot, az Excaliburt, vagy a Gyűrűk ura kettétört kardját vélik felfedezni a fénykardokban (a lézerkard kifejezés csak egy magyar félrefordítás). Lucas azonban többször is elmondta, hogy a kard ötletét kedvenc rendezője, Akira Kurosawa szamurájfilmjeiből merítette.

001. ŰRODISSZEIA: A Baljós árnyakban (I.) Qui-Gon Jinn jedi mester egy Watto nevű, repülő, kék, rovarszerű szerzettel alkudozik néhány nélkülözhetetlen űrhajóalkatrész adásvételéről. A jelenet egy roncstelepen játszódik, ahol a háttérben ott rozsdásodik a 2001. Űrodisszeia űrkabinja. Amikor a filmben C-3PO-t először bekapcsolják, ugyanaz a beköszönő mondata, mint a 2001. Űrodisszeiában szereplő űrhajó számítógépének, HAL-9000-nek.


E.T.: Aki mindkét filmet látta, valószínűleg maga is észrevette E.T. és Yoda szemének, alkatának és totyogásának feltűnő hasonlóságát, de a Baljós árnyakban (I.) ennél sokkal konkrétabb utalás is akad: a galaktikus szenátusban ott ül három E.T. (vagy legalábbis E.T. rokonai). Mindez visszafelé is igaz: az E.T. írónője, annak a Harrison Fordnak a volt felesége, aki a Csillagok háborújában Han Solót játssza. Ford az E.T. filmben is feltűnik, ő a lehallgató furgon fülhallgatós embere.


ALAPÍTVÁNY-TRILÓGIA: Mindkét eposz egy-egy galaktikus világrend hanyatlásáról és felbomlásáról valamint a helyébe lépő új hatalom megszületéséről szól: az Alapítvány sorozatban a Császárság helyébe lép az Alapítvány, a Csillagok háborújában a Köztársaság helyébe a Birodalom). Konkrét utalás csak egy akad, bár az elég jelentős: az első három epizódban ugyanis megjelenik a galaxis központja, a galaktikus szenátus székhelye a Coruscant városbolygó (a bolygót annak egyetlen városa teljesen körbenőtte). Az Alapítványban a galaxist uraló birodalom központja a Trantor, amely szintén városbolygó.


ŰRSZEKEREK: A Star Trek sorozat Voyager csillaghajója a Klónok támadásában (II.) tűnik fel, mint a Kamino bolygó klóngyárának mennyezete. A Baljós árnyak (I.) galaktikus szenátusában Klingonok is ülnek.


DŰNE: A Dűne regénysorozatból több filmfeldolgozás is készült. A Dűne kifejezés tulajdonképpen az Arrakis bolygóra utal, amely sivatagos, vízben szegény. A Csillagok háborújában is többször járunk egy sivatagos bolygón, a Tatooine-on, ahol sokan (köztük Luke Skywalker nagybátyja is) vízlepárlásból élnek.


MIB (Men in Black): A nagy-sikerű filmben Will Smith egy, a Földön élő földönkívüliekkel foglalkozó ügynököt játszik. Többek között egy apró, zöld fejű, nagy fekete szemű, a fején csápokat viselő ufó-bébit segít a világra. A Klónok támadásában (II.) és a Sith-ek bosszújában (III.) többször is feltűnik egy jedi mester, aki felnőve ugyanúgy néz ki, mint az MIB újszülöttje.


FLASH GORDON: A ős sci-fi elején a történet szöveges előzménye úszik fölfelé a képen, csakúgy, mint az összes Star Wars filmben. Amúgy Lucas pályázott egy Flash Gordon-remake elkészítésére, de nem kapta meg a jogokat, ezért inkább írt egy saját forgatókönyvet, és leforgatta a Csillagok háborúját.


GYŰRŰK URA: A Klónok támadásában (II.) Obi-Wan Kenobi a Geonosison belopózik a szeparatisták búvóhelyére, Dooku gróf kastélyába. A torony kívül-belül erősen emlékeztet Szarumán várára, Orthancra. Mindkét helyszínen azt látjuk, ahogyan a "főgonosz" számára hadsereget teremtenek. Ráadásul Dooku grófot és Szarumánt is Cristopher Lee alakítja. Ugyanebben a filmben találni egy kevésbé feltűnő utalást is. Mielőtt Obi-Wan a Kamino bolygón találkozna Jango Fettel, az egy hatalmas madáron repül vissza otthonába, ami ugyanúgy rikoltozik, mint a nazgulok sárkányai a Gyűrűk urában (mellesleg szintén a gonosz szolgáját szállítja).


INDIANA JONES SOROZAT: A Birodalom visszavágban (V.) közvetlenül a lépegetős jelenet előtt Han Solo övén ott fityeg Indiana Jones jól ismert ostora. Mindkét szerepet Harrison Ford játszotta, és mindkét filmet Lucas készítette. Ugyanebben a filmben a felhőváros egyik roncstelepén a háttérben az elveszett frigyládát tartalmazó faláda is látható, a kiégett náci sassal az oldalán. Az Indiana Jones filmekben pedig feltűnik egy Café Obi-Wan nevű vendéglő, és az egyik templom falára rá van vésve C-3PO és R2-D2 is.


SZÉP ÚJ VILÁG: Aldous Huxley világhírű sci-fijében az emberek nem természetes úton fogannak és születnek, hanem előre programozott viselkedésminták szerint, mesterséges úton termesztik őket. A Klónok támadásában (II.) láthatjuk, ahogy a Kamino bolygón a Köztársaság, majd a Birodalom számára gyorsított növekedésű, akaratukban meggyengített, genetikailag módosított, uniformizált klónhadsereget termesztenek.


ORION ŰRHAJÓ: A Klónok támadásának (II.) nyitójelentében rengeteg űrjármű röpköd Coruscant körül, ezek egyike a sorozatból is jól ismert Orion űrhajó.


SÁRKÁNYSZÍV: A középkori sárkányos lovagmese filmes trükkjeit Lucas cége, az ILM készítette. A Baljós árnyak (I.) végén, amikor Yoda Obi-Wanhoz beszél, utóbbi válla fölött egy fa látható, aminek az ágán pici sárkányok ücsörögnek. Szakasztott másai a Sárkányszívben szereplőnek.


TARZAN: Csubakka A Jedi visszatérben (VI.) az endori csatában egy indát fogva, két Ewokkal a nyakában (ők Csitát, a csimpánzt helyettesítik) lendül át egy fáról egy kétlábú birodalmi lépegető tetejére. Közben Tarzan jól ismert kiáltását is elereszti.


THX-1138: A Csillagok háborújában (IV.) a Halálcsillag börtönének 1138-as számú cellájából szabadítja ki Luke és Han Leia hercegnőt. Lucas első filmjének címe THX-1138 volt. Az 1138-as szám még tucatszor elhangzik a filmekben.


A MAJMOK BOLYGÓJA: A Baljós árnyak (I.) kocsiversenyének közönségének soraiban a Majmok bolygójának két főemlőse, Cornelius és Zira is látható.


MÁTRIX: Nem biztos, hogy szándékos, de a Sith-ek bosszújának (III.) nyitójelenetében szereplő, Obi-Wan űrhajóját megtámadó bontórobotok külsejükben és funkciójukban is nagyon hasonlóak a Mátrixban látott, Morpheus hajóját megtámadó őrszemekhez.


JAMES BOND: Meg nem mondom, hogy melyik 007-es filmben Sean Connery egy hátra szerelhető rakétával közlekedik. A Klónok támadásában (II.) Jango Fett és a Jedi visszatérben (VI.) fia Boba Fett is ugyanilyen hátirakétával röpköd.


GODZILLA: A Baljós árnyakban (I.) Qui-Gon és Obi-Wan tengeralattjáróra szállnak, amit bekap egy óriási hal. A halat pedig egy víz alatt élő, két lábon járó szörnyeteg, Godzilla szakasztott mása, még a hangjuk is egybevág.


BEN HUR: A Baljós árnyak (I.) kocsiversenye a Ben Hurt idézi. Nem csak témájánál fogva, de Lucas a rajt jelenetsoránál azonos beállításokat, képkivágásokat, szemszögeket használ.


RAJZFILMEK: A Klónok támadása (II.) geonisisi csatajelentében a klónok egyik repülő csapatszállítóját Homer Simpson vezeti, Bart apja, a Simpson család rajzfilmsorozatból. A Baljós árnyakban (I.) pedig Qui-Gon adóvevőjén tűnik fel Miki egér.