Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bolygók

2010.06.19

ENDOR HOLD: A Bibliában ez áll: "Akkor mondá Saul az ő szolgáinak: Keressetek nékem egy halottidéző asszonyt, hogy elmenjek hozzá, és megkérdezzem őt. Szolgái pedig mondának néki: Íme, Endorban van egy halottidéző asszony". (1 Sámuel: 28) A Jedi visszatérben (VI.) a lázadók az Endor hold mellett győzik le a birodalmat, a második Halálcsillagot felrobbantva. A csata végén az Endorra leszállva Luke Skywalker máglyán égeti el apja, Darth Vader "földi" maradványait. A halott jedi mesterek szellemként elevenednek meg Luke előtt: Yoda, Obi-Wan és Luke apja Darth Vader, aki immáron maszk nélkül, visszatért jediként, Anakin Skywalkerként jelenik meg.


DAGOBAH BOLYGÓ: A Dagoba szingaléz szó, és elrejtett ereklyét tartalmazó építményt jelent. A Birodalom visszavágban (V.) és a Jedi visszatérben (VI.) járunk Yoda civilizálatlan, lakatlan, mocsaras otthonában, ahol a jedi mester a birodalom és Darth Vader elől rejtőzve életének utolsó éveit tölti.


KAMINO BOLYGÓ: Itt készül a Köztársaság, majd a Birodalom klónserege. A Klónok támadásában (II.) Obi-Wan nem leli, mert a könyvtárból minden Kaminóra vonatkozó utalást töröltek, a térképeken sem szerepel. Yoda és ifjú tanítványai egy 3 dimenziós, szobányi csillagtérképre feltekintve, milliónyi csillag között keresik Obi-Wan elveszett bolygóját. Santiago de Camino egy ezeréves spanyol zarándokhely. A 800 kilométeres Szent Jakab zarándokút szinte végig egyenes. Az útvonal pontosan a Tejút központi sávja alatt fekszik, az éjszakai égboltra tekintve egész Európában itt a legfényesebbek galaxisunk csillagai.


TATOOINE BOLYGÓ: A sivatagos bolygón játszódó jeleneteket Tunéziában vették fel, egy Tataouine nevű város közelében.


CORUSCANT BOLYGÓ: A galaktikus szenátus székhelye, a galaxis fővárosa (fő bolygója). A latin coruscare jelentése: csillogó, ragyogó. Épületei között több amerikai felhőkarcoló is felismerhető.


NABOO BOLYGÓ: Nabu az írnokok sumér istene, jelképe az írónád. A Naboo bolygó az első három epizódban tűnik fel. Egy mocsaras világ, tele nádasokkal. Épületei a reneszánsz Itáliát idézik; lagúnái, hídjai, gondolái és lakóinak öltözete pedig a karneváli Velencét.


ALDERAAN BOLYGÓ: Leia otthonát a Csillagok háborújában (IV.) a Halálcsillag egyetlen lövéssel semmisíti meg. Ennek maradványaiba - egy aszteroidamezőbe - szalad bele a Millennium Falcon. Alderán egy pokolbéli démon, aki többek között Zrínyi Miklós Szigeti veszedelmében is feltűnik.


YAVIN 4 HOLD: A Csillagok háborúja (IV.) végén a lázadók a Yavin bolygó 4. holdjáról szállnak fel X-szárnyú vadászgépeikkel, hogy megharcoljanak a közelgő Halálcsillaggal. Yavin Artúr király kerekasztalának lovagja, aki a kalandok kedvéért elhagyta feleségét. A lázadók között pedig szintén csak magányos férfiakat találunk.


UTAPAU BOLYGÓ: A Sith-ek bosszújában (III.) ide menekülnek a szakadárok vezetői. A tavaly karácsonyi dél-ázsiai szökőár után a thaiföldi Utapau városában volt a menekültek ellátását és a segélyek szétosztását irányító központ.